Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Negrero Parque_nacional_de_abisko Peucedanum_hispanicum Parahypsos_piersoni Narayana Oakamoor Petitia_(Verbenaceae) Nemzeti_Bajnoksag_1 Plano_espacial_de_narración_(sonido) Parque_nacional_Montes_Gibraltar Petrea_volubilis Ordinary_People_(película) Mötley_Crüe:_Dr._Feelgood_the_Videos Peta- Poa_plumosa Nicolas_de_Viar_y_Egusquiza Nervio_pectoral_medial Padus_eglandulosa Postulado_de_aprendizaje_de_Hebb Paz_Fernández_Felgueroso PackJacket Pero..._¿esto_que_es? Pongal Numeración_japonesa Pigtail Plexisma Northfield_(Maine) Natalialuisbassa Pelaje_ruano Noicattaro Parque_Nacional_de_Souss_Massa Pine_Crest_(Tennessee) Picogrueso_negro Orden_de_la_Paloma Orophaca Pletora Pau_Gasol_Saez No_Country_Club_for_Old_Men Mónaco_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sarajevo_1984 Parajubaea_cocoides Phrodus Pietro_Vierchowod Poliuretano_termoplástico Pipra_pileata Parry_Islands Planificación_de_escenarios Más_se_perdió_en_Cuba Permisos_(informatica) Orchis_latifolia_var_munbyana Myzejene_Selmani Oyem Pithecellobium_grandiflorum Philip_Kotler Oscar_Milosz Neolucanus_sinicus_fuliginatus

html map