Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Carolina_Gibert_de_Lametz Capitolio_de_Alabama Barrio_de_Juan_Grande Bolsa_de_valores_de_são_paulo British_broadcasting_corporation Bernuy_de_Porreros_(Segovia) Castillo_de_Villalba Carmen_Castejón_Cabeceira Benafer_(Castellon) Bimeda Bob_cousy_award Bret_Sergeant_Hart Brissay-Choigny Bloc_per_palma CHPP Caja_del_Mediterraneo Bailando_por_un_sueno_(Argentina) Campo_(Huesca) Canna_Nobutoshi Bueligo Bad_Side_of_the_Moon Catedral_de_la_Asuncion_de_Nuestra_Senora_(Cordoba_Espana) Callispa_whitei Cethegus Chamaesyce_mosieri Campañas_del_Sur Cetiosaurido Bouzin Açailandia Cartoon_Network_(Chile) CALL Carragosa CM-2109 Campeonato_Sudamericano_de_Voleibol_femenino_de_2009 Batalla_de_Orchomenus Cervera_de_la_Canada Celeus_flavescens_intercedens BBC_Radio_4_Extra Carl_A_P_Ruck Basilica_del_Senor_de_los_Milagros Blaptica_aurorae Barbablanca_(one_piece) Calle_86_(linea_de_la_7_Avenida_Broadway) Carlos_de_Borbon_Dos_Sicilias_y_Borbon_Parma Brooks_(Georgia) Bar_Zohar Blaziken Bølling_Allerød Carlos_Ernesto_García BMAA Cetáceos Carthamus Cecilia_Narova Calanthe_mexicana_var._retusa Carlos_Vergara_y_Cailleaux

html map