Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Missa_Trinitatis Hermann_von_meyer Mironides Hermann_von_richthofen Andres_Jose_Túnez_Arceo IK_Persei Ibio_(grupo) Monarquía,_democracia_y_orden_natural Ayshel Iasmín Antón_Abad Miss_Republica_Dominicana_1973 Haena_(Hawái) Himno_de_Bayamo Antinoo_(Adriano) Australobolbus_intermedius Guerras_en_Cancion_de_hielo_y_fuego Associació_d'amics_del_ferrocarril_de_balears Moio Arrondissement_de_Marmande Moreda_(Aller) Hans_Konrad_Escher_von_der_Linth Apofatismo Arrastrero Monotoma_hindustana Habenaria_elegans_var_multiflora Montreux_Jeune Monitor_Holter Aucaleuc Arrondissement_de_Saint_Pierre,_La_Reunión Mob_Squad Ariel_Salinas Minako_Aino Astragalus_cicer_var._major Avenida_Massachusetts_(línea_naranja) Historia_de_la_Franja_de_Gaza Güngor Henry_Kisekka Havírov Monasterio_de_Jesus,_María_y_Jose_(Vélez_Malaga) Apophylia_trapezicollis Ascension_(Buenos_Aires) Atticora_fasciata Arthropoda Money_for_nothing Historia_de_Monterrey Andrea_de_adamich Mora_(Toledo) Moriches_(Nueva_York) Hospital_de_Alta_Resolución_Sierra_de_Segura Arbon_Valley Monica_Samille_Lewinsky Andoni_Aiartza Harold_E_Robinson Antroposofía

html map