Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Clorato_de_bario Condado_de_Aybar Complejo_Acuático_Simón_Bolívar Vladimír_smicer Cirsium_parviflorum Vapor_Yporá Zeria_strepsiceros W_C. Consejos_Económicos_y_Sociales_autonómicos Chorlo_de_pecho_canela Como_perder_a_un_hombre_en_10_dias Youssef_Kone Virreinato_del_Rio_de_La_Plata Abril_de_2000 Contabilidad Châteauneuf-de-Randon Washburn_(Wisconsin) Chlamydogobius Yucca_californica Vaccinium_uliginosum_subsp_pubescens Zuberbuhler A_carne_é_fraca Club_Deportivo_Llodio_Salleko Yaverlandia Chloris_curtipendula Wargnies-le-Grand Valeri_Gazzaev Condado_de_Siruela Volador_de_ala_negra Christopher_Payne_(músico) Agric._Univ._Wageningen_Pap. Confederacion_iroquesa Alberto_Jorge Achillea_marginata Villa_de_Ves_(Albacete) Zoltan_Czibor Adenopeltis_serrata Acinaces_gerstaeckeri Agresor_sexual Acolastus_denticulatus Vladimir_Kosma_Zworykin Accuracy_International_Arctic_Warfare Cloral_hidrato Xylariales Comedia_humanistica Clematis_glauca Valanginiano Victoria_Adelaida_de_Schleswig_Holstein-Sonderburg-Glucksburg Acorazados_clase_España Yutaka_Seto Victorino_Munárriz_Gabay Colaspoides_kasaharai Cinco_Elementos Compania_de_Teléfonos_de_Chile Vive_la_musica

html map