Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Duque_Aymon Dakshāianí DPZ Cámara_de_Consejeros_(Japón) Crişul_Negru Alianza_del_Norte Cyperus_fenzelianus Curçay-sur-Dive E_339 Diciembre_de_1936 Dorcus_immundus Desglaciación Daryl_Stuermer Distrito_de_issoire Amadeo_de_Saboya Daewoo_Lanos Alfredo_Omar_Ortiz Cronicas_de_Ambar Dinastía_Zagüe Cω Dettwiller Copa_Latina_2010_(fútbol_playa) Ecclesiam_Suam Alquitrán_mineral Dicladispa_longispinosa Die_Zeiger_Der_Uhr Copa_Gobernador_Luciano_Molinas Directorio_Popular_Alternativo Delphine_Seyrig Cuatro_TV Dentición_infantil Damero_(música) Domingo_Perler Alicante_(Alicante) Duơng_Van_Minh Ana_de_Hollanda Alveolinidae Cruz_de_Piedra_(Tranvía_de_Tenerife) Dendrelaphis All_Hail,_Liberia,_Hail! Alex_Rivera Código_ATC_D02 Dig_Out_Your_Soul Dawn_of_the_deli_creeps Coronel_Murta Diócesis_de_Mérida-Badajoz Alemannia_Aachen_II Crantor_de_Soli Amonio_(quimica) Diospyros_caroliniana Disney's_Coronado_Springs_Resort Distrito_de_rochechouart Dzsudzsák Dinastía_Farnácida Dubai_Maritime_City

html map