Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Selección_de_fútbol_de_Moldavia Telefónica_U.S Tanzanidi The_Huffington_Post Templo_de_toronto Santañy Sociedad_limitada Sacy_(Yonne) Seleccion_de_futbol_de_Silesia Tetralicia_debarroi Tomas_de_Aguiar Saint-Rémy-de-Maurienne Shoen Transmision_inalambrica_de_energía Sils_(Gerona) Susa_no_o Streetlight_Manifesto Soyuz_7K_STMA Tierra_firme_(Álbum) Sean_(Street_Fighter) Senebmiyu Sean_Smith Toona_febrifuga_var._ternatensis Thymallus_mertensii Salandria Salvia_patula Springfield_(Virginia) Torre_de_Kioto Simh Sierraville_(California) Souto_de_Lafoes Tamaulipa_azurea San_Fernando_(desambiguación) Saumos Sosas_de_Laciana Thiobacillus Sibila_de_Fortia Train_of_Consequences Thomas_Wedgwood Sévérac_l'Eglise Tercera_Calle Terminator_T_800_(personaje) Tajîne Sancho_I_de_Rosellon Teoría_General_de_la_Relatividad Sal_ácida Teorema_del_sandwich_de_jamón Serézin_du_Rhône Subsecretaria_de_Aviacion_de_Chile Sátira_latina Stridoblatta Tina_incognito Tiempo_de_planck Soriacebus Teologia_feminista

html map