Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Saint-Servant TeleCanal Termoelectrica Tercera_Aliyá Thompson_(Connecticut) Segunda_Republica_Hungara Tiran_Ti-67S Sigma_Seven Trapagaran_/_Valle_de_Trapaga Smartcom_PCS Sosiega-amiga Susan_Hendrickson Traveling_Wilburys_Vol._3 Son_Jarocho Tono_de_la_Cruz Swiętochłowice Subóxido The_Shawshank_Redemption Seix-Barral Tajos_de_Mogarejo San_Lorenzo_(Jerecuaro) Stevi_Perry San_luis_de_alba Standard_de_Liege San_Ildefonso_(Cornellá_de_Llobregat) Templo_de_Set Sony_Ericsson_K200 Thunberg Sereilhac Tangente Smilax_inermis Sexualidad_en_la_Roma_antigua Sinfonia_n._9_(Mozart) Sebastián_Santa_María San_José_(Catamarca) Selección_de_baloncesto_de_Estonia Sony_Vegas_Pro Saint-Amand_(Mancha) Tabla_contingencia Somag Sociedad_para_la_Preservación_de_las_Aventuras_Conversacionales Santiago_Menese San_Bercario Sociedad_Radio_Television_de_Castilla_y_León_S_A T_S_J.A. Saint_André_le-Gaz Sampi Sedum_elrodii Tibagi Shinkichi_Mitsumune Tonalamatl Tratado_de_no_proliferación_nuclear Tony_Hart Sainte_Colombe_de_la-Commanderie Stachyophorbe_deckeriana

html map