Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Palinges Ofita Pistacia_falcata Pedro_Sáez_Montejo Potencial_electroquímico NGC_5979 Pedro_Fernandez_de_Lugo Pleurothallis_bistuberculata Neltuma_velutina Palacio_de_Casasús Palacio_episcopal_de_Begijar Parque_Municipal_y_Jardín_Botánico_de_Gütersloh Museo_Reattu NoWayOut PFC_Slavia_Sofia Portella_la Nube_de_conceptos Numero_de_Erdös Pochilli Napanee_(Ontario) Pablo_Gato Northrop_XB_35 NSP2 Nematolepis_squamea Passiflora_stipulata_var._atomaria Natascha_Kampusch Necrópolis_de_Banditaccia Offspring_(Angel) Perturbación_(astronomia) Pedro_II_de_Bas-Lacon-Serra Península_de_Bretaña Observatorio_de_Gaocheng My_Name_is_Earl Parral_(México) Museos_Reales_de_Arte_e_Historia Muğam Paulino_Frydman Pedro_Álvares_Cabral Polentinos_(Palencia) Phycella_granatiflora Noruega_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_1996 PGE_Turów_Zgorzelec Organización_científica_del_trabajo Nothing_Else_Matters Patricio_Hernández Piratería_berberisca Norman_Foster Plestin_les_Grèves Neoachmandra New_Directions_(Episodio_de_Glee) Museo_de_la_Ciudadela_de_Alepo Parque_nacional_natural_Farallones_de_Cali Orden_de_Santa_Ana Nagu_merelaine Península_baltica_de_Fischland-Darss-Zingst

html map