Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Estrato Frankfort_(Dakota_del_Sur) Estación_de_Vinaròs Emily_in_Wonderland Enric_Catà Football_Club_Yantra_Gabrovo Enrique_el_Barbudo Fono Finance_and_Revenue_FC El_Bar_Coyote Entero_(tipo_de_dato) Euante_(satelite) Fiebre_amarilla_en_Buenos_Aires Forma_de_transicion Fabrizia Felipe_Gonzalez_Haedo Flèche_Namuroise El_granjero_y_la_vivora Estadunidense Embalse_Necaxa Editor_exadecimal F-18_High_Alpha_Research_Vehicle Else_Christensen Felipe_Guevara_Stephens Francismo Emancipacion_de_America_Latina F.F.Blackman Fargues_(Lot) El_es_mi_ídolo Equateur Eduardo_Gutierrez FCGSM Epsilon_Cephei Estadio_Manuel_Enguru Forma Eugenia_michelii Estacion_Agronómica_Nacional Els_Verds Estación_de_Malakoff-Rue_Étienne_Dolet Epilobium_tomentosum Endocoelus_idius Fernando_Pio_de_Borbon_Dos_Sicilias Fonetico El_desierto_de_los_tartaros Familia_McFly Euphaedra_(Proteuphaedra)_luperca Fleury_sur_Andelle Eurylaimus_samarensis Familia_Adam Espinal_(Tolima) Figaró_Montmany_(Barcelona) Familia_Luksic El_festin_de_los_dioses El_Expreso_de_la_Costa Estación_de_Gran_Via

html map