Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Historia_política_de_México_(1940-2006) Anthicus_subincisipes Ibero_American_Radio_Chile Hail_To_England Aprendizaje_holistico Ib3_Televisió Heliconiaceae Autopista_Hector_J._Campora Hechos_de_los_húngaros Anemone_acutiloba Guerra_del_Gas_(Bolivia) Assaba Atalaya_del_Enebral Apózaga Hurbanistorias Araucanoraptor Hollywood_Boulevard_(programa_de_televisión) Animal_City Herbert_Bergdorf Arco_abocinado Avion_ejecutivo Hombres_G_(album) Haucourt_(Sena_Marítimo) Harold_Stone Hitabaldaas Iceberg_(banda) Apophylia_sikkimensis Hominizacion Mohammed_Timoumi Antisimetrica Historia_de_la_seleccion_de_fútbol_de_Chile Haverhill_(Nuevo_Hampshire) Multipolaridad Arrondissement_de_Marmande Hipóstasis_de_los_Arcontes Apolipoproteina Grupo_multigrado Idioma_yanyuwa Hunfredo_de_gloucester Helicoptero_C5N Miquel_Obiols INFP Mixteco_de_Santa_María_Zacatepec Aquileya Montfort_(Pirineos_Atlánticos) Heroes_(album_de_Cash_and_Jennings) Hasta_el_viento_tiene_miedo Hervé_Vilard Artilleria_antiaerea Hucal Av._Sáenz Anisantha_madritensis Area_metropolitana_de_Mérida_(Espana) Monteleón_(Michoacan) Ard.

html map