Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Jardin_de_San_Julian_(Texas) Ji-cuadrada_de_Pearson Iván_Marulanda_Gomez Juan_Jabat_Aztal Juan_Martínez_Montañes_(pintura) La_Casa_de_la_Pradera Leonardo_Nascimento_de_Araujo Literatura_prehispánica_mexicana Lenguas_mambiloides Kike_G._Caamaño Juan_Suarez_Barquero Jardín_de_plantas_de_París Jose_Uriel_Garcia Joaquin_Pareja_-_Obregón Lewrockwell_com Jose_Maria_Peñaranda Isla_Cailín Isla_Naka Institut_d'Estudis_Occitans Kiskeya_baorucae Jedidias Linea_de_alta_velocidad_ferroviaria_Perpinán-Figueras L_A_M._E. Jon_Lord Kuchel Lago_Ulemiste Juan_bautista_de_pastene Joost_van_den_Vondel Kings_Valley Juan_Antonio_Gimenez Kongo Lafayette,_Indiana La_Bourgonce La_clemencia_de_Tito_(Mozart) Javier_Sangro_de_Liniers Iuticosaurio José_Alegre_Vilas Iriépal It_Doesn't_Have_to_Be Jeromín Kuybyshev_(Raión_de_Kotovsk) Katedralskolan_(Lund) José_Manuel_Parada Lionel_Altamirano Las_curvas_de_Marge Jokin_Gorostidi Jorge_Gonzalez_Ríos Leon_Francois_Chervet Jose_maria_valdenebro Jorge_Luis_Barón Juan_Luis_de_la_Vallina_Velarde Karl_Steinbuch Joaquín_Antonio_Uribe Isopropil_tioxantona Le_Petit-Bornand-les-Glieres

html map