Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Motín_carcelario_de_Caracas_de_2012 Andilly_(Alta_Saboya) HD_210918 Artech Antic_(revista) Hit_That Guacara Ibaizábal_(desambiguación) Angelos_Sikelianós Honra_sin_barcos Guerra_polaco_lituano-teutónica Autopista_Sur_(Bogota) Hectometro Movimiento_directo Arroyo_Carpintería_(Durazno) Astragalus_angustus_var._ceramicus Morgadios Grupo_semisimple Atenagoras_de_atenas Autóctono_(álbum) Muerte_en_Venecia_(ópera) Heinrich_Funck Modulo_Zvezda Augusta_de_Sajonia_Weimar-Eisenach Antitrust_(película) Asteroides_Apolo Monumento_a_Rius_i_Taulet Asunto_Harden-Eulenburg Hayalim_Almonim Historia_del_reloj Asociación_de_Servicios_Comunitarios_de_Salud Han-geul Asesor_político Autoservicio Aulacophora_bipunctata Henri_Murger Guidel Autopista_Central_Gallega Apogon_septemstriatus Anthriscus_scandicinus Gustavo_Adolfo_de_Suecia,_Duque_de_Västerbotten Area_insular_de_Estados_Unidos Holandes_Volador Hibiscus_praecox Ararteko_(País_Vasco) Monomeria_punctata Monte_Tyree Antonio_Ortiz_García Monte_Marenzo Arteria_carótida_interna Houpoea_obovata Monoxia_angularis Avignonet_lauragais Herbologia Arum_alpinum_ssp._besserianum

html map