Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Quercylurus QuadTIN Pseudalopex_culpaeus_culpaeus Maqueda_(Málaga) Gran_Compañía_Catalana_de_los_Almogavares Ludovic_Lazarus_Zamenhof Proceso_de_atención_sanitario Purgatorio:_Canto_Sexto Rama_Caminantes Marie_Taglioni Mespilus_monogyna_raza_brevispina Melanostomias_niger Megacricetodon Prefectura_autónoma_coreana_de_Yanbian Lámpara_de_Dendera Maia_Morgenstern Maximalismo Lophotrochozoa Provincia_de_Fly Región_Lima_Metropolitana Maria_Julia_Pou Puente_Internacional_San_Ignacio_de_Loyola Quillobo QuickPath Quantum_satis Long_Terminal_Repeat Péndulo_Studios_S_L Quintana_(peces) Rap_francés Pseudomicrocara_inusitata Mantisa_(desambiguación) Luis_Figuerola_Ferretti Gonadotropinas Martha_Palafox_Gutiérrez Melanopareidae Grande_Covián Michele_Monti Manga_Khan Radiactiva Quitu Grano_(ley) Puente_de_craigavon Provincia_de_Ain_Témouchent Meunet-sur-Vatan Mayapax Real_Club_Náutico_de_Gran_Canaria Lámina_geotextil Reglas_del_golf Marisa_Román Real_Ilustre_y_Muy_Noble_Cofradia_del_Santísimo_Cristo_del_Perdon_(Murcia) Princesa_Catalina Puerto_Lobos Lucenay_le-Duc Micromatriz_de_ADN Grande_Sertao

html map