Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bustamante_Nuevo_León Benvenuto_di_Meo_del_Guasta Campo_de_Gibraltar Bosque_de_awa Capilla_Histórica_de_San_José_Obrero Capitán_Tan Bosque_fósil_de_Punta_Pelluco Carlos_Camara Campeonato_Nacional_de_Interligas Balneario_Sauce_Grande Barbus_calidus Calzon Centro_de_Investigacion_Nuclear_del_Néguev Catedral_de_Saint_Gatien Año_1633 Chaloenus_brooksi Carmen_Calvo_Poyato Buford_(Ohio) Bhv Calle_181_(línea_de_la_8ª_Avenida) Brenna Capellan_mesopelagico Bernardino_bilbao_rioja Centro_(Itagüí) Bradley_Manning Bothropoides_pubescens Bambirráptor Bentonia_(Misisipi) Causas_del_cáncer_de_próstata Carbon_(color) Brian_Keith Bonnetable Chamaesyce_celastroides_var_tomentella Bandera_de_las_Islas_Turcas_y_Caicos Carlos_el_Intrepido Cantón_Pujilí Casa_de_la_Rúa Batalla_de_hoth Bryomorphe_lycopodioides Bruce_Willis Benjamin_Julian Caleria Bailleul-neuville Batalla_del_rio_weser Bromley Balboa_(moneda) Batalla_de_Sarıkamış_(1920) Bellia_temulenta Caballero_de_la_Orden_de_las_Artes_y_Letras Bryonia_dioica Casa_William_H._Copeland Cervantespedia Batalla_de_Vigirima Ban_de-Sapt Cazadora

html map