Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Central_térmica_de_Caletillas Cavia_(desambiguación) Catedral_de_Toulouse Banco_Popular_Chino Bierwurst Bueno_(río) Bergen-belsen Carta_marina Beta_trianguli_australis Canoves_i_Samalus_(Barcelona) Chao_Chau Chaetodon_flavirostris Boussieres-en-Cambresis Britt_Janyk Carmen_Arvale Celle_Levescault Biutiful Camphora_parthenoxylon Central_Hidroeléctrica_Cerrón_Grande Celarius Biblia_Septuaginta Cacém Carl_Wilkes Centro_de_Estudios_Superiores_Alberta_Gimenez Bill_conti Barril_Niyeo Camino_de_santiago_de_la_costa Centropyge_multispinis Bussières_(Puy-de-Dôme) Cabildo_Distrital_del_Alto_Apure Banjo-kazooie Brasil,_país_de_futuro Breville-sur-Mer Chaetobranchus_semifasciatus Bân_lâm_gú Carbonato_de_calcio Bromus_nitidus Carlos_Arturo_Piedrahita Cabanelles_(Gerona) Capítulos_de_Aaron_Stone Bromus_contortus C_T_V Cantón_de_Saint_Estève Castillo_de_san_silvestre Chad_Wackerman Burundi_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Pekín_2008 Carlos_Maria_García_Cambón Bifurcación_(sistema_operativo) Basileuterus_basilicus Canton_de_Méru Bec_d'Ambès Brilliandeara Benjamin_Baran_Cegla Cerámica_Anaranjado_San_Martin Bomba_del_zar

html map