Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Manuel_Jose_Yrarrazaval_Larrain Medallero_de_los_Juegos_Olímpicos_de_Squaw_Valley_1960 Manuel_Montesinos_Gómiz Prinz_Eisenherz_Buchladen Gobierno_y_politica_de_Islandia Luis_Fernandez_(entrenador) Godel,_Escher,_Bach:_un_eterno_y_gracil_bucle Mantidactylus_microtympanum Princesa_de_Asturias_(1859) Regiones_de_Estados_Unidos Gran_Madre_de_Dio Gran_oxidacion Raymond_Arthur_Chung Marangoni Lucio_Licinio_Lúculo_(pretor_104_a._C.) Quilmes_(Mar_del_Plata) Manicuro Lokapāla Quilmes_High_School_Hockey_Club Pável_Rychágov Mariano_de_las_Mercedes_Roca_de_Togores_y_Carrasco Mestizo_(Idhun) Gomphocarpus_torreyi_var._xanti Maria_Schneider_(músico) Gonçalo_Coelho Pulsatrix_perspicillata Mariya_Tolmachova Ramiro_Fassi Medallero_de_los_Juegos_Olimpicos_de_Los_Ángeles_1984 Loukas_Mavrokefalidis Presidencia_alemana_de_la_Unión_Europea Lujan_Arguelles Gondola_para_mantenimiento_de_fachadas Región_vinicola_de_Balatonfelvidék Rally_RACE_Costa_Blanca Gonzalez_de_Cardedal_Olegario Megliadino_San_Vitale Ramal_Opera-P.Pio Manuel_Serrano_García-Vao Malindi_S._C. Manilkara_achras Prescottia_lindeniana Mapat Michele_Carafa Lo_que_Kate_Hizo_(Lost) Puente_del_Arenal_(Cordoba) Puerta_de_Hierro_(Guadalajara) Primera_Division_de_Chile_1950 Raiz_de_3 Grand_Theft_Auto_IV_The_Lost_and_Damned Met-Mex_Penoles Praxedis_López_Ramos Miguel_Grua_Talamanca_y_Branciforte,_conde_de_Branciforte Mezclas_homogenea Loftus_Road

html map