Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Seleccion_de_Uruguay Stole_(song) Teorema_de_ostrowski Sudoku_ramificación_y_poda Sheraton_Hotels_&_Resorts San_Juan_Ixhuatepec Tegualda_(Pueblo) Specklinia_flexuosa Torreense T129 Senhora_da_Hora Salmo_ischchan San_Roman_de_Basa Santa_Maria_de_los_Ángeles Subluxacion_vertebral Sept_Sorts Teatro_Martín_(Madrid) Suníes_(islam) Sierra_de_Almijara Tour_de_Langkawi Salmo_112 Stagmatoptera_hyaloptera Seleccion_de_futbol_de_San_Vicente_y_las_Granadinas Tomas_Gonzalez_Perez Tercera_Categoría_Provincial_de_Andalucía Santo_Varão The_Bourne_Identity Santiago_Sobreques_Vidal Selecta_Visión Sebastian_de_Leon_y_Zárate Television_en_España_en_1983 Stenotarsus_flavoscapularis The_Barbra_Streisand_Album Sonata_para_violin_n._7_(Beethoven) Sanguisorba_serpentini Santa_maria_del_cedro Supremo_entrerriano Thérèse-De_Blainville Tandoori_Masala Strausberg Spiraea_ulmaria_var_tomentosa Tratado_de_Ancon Sóstenes_de_Macedonia TUF_4 Santa_Catalina,_Virgen_y_Mártir Sean_Pertwee Trabajo_cooperativo Thurne The_Vampire_Diaries_(serie) Shaferocharis The_Roots Tommy_Gun Tipos_de_convulsion San_Andres_Apostol The_Sun_Always_Shines_On_T_V._(Live)

html map