Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

FC_Société_Immobilière_Djiboutienne_de_Kartileh Eduardo_Nascimento_da_Costa Federación_Española_de_Ingenieria_Sin_Fronteras Elaphrium_tenuifolium Eugene_Marin_Labiche Fidel_Muñoz_Rodriguez Elecciones_autonomicas_madrilenas_del_26_de_octubre_de_2003 Erve Enzo_Cabrera Flight_Simulator_2000 El_festín_de_los_dioses_(Bellini) Euphorbia_opuntioides FC_Bayern_Munich_II Francisco_de_Padua_Morales Estación_de_Cesuras Francisco_Norden El_rey_ha_muerto Entornos_de_desarrollo_integrados Ehretia_exasperata Eschweiler Estela_Raval Estación_Saladas Eupetalum_tuberosum Etxebarri,_Anteiglesia_de_San_Esteban_-_Etxebarri_Doneztebeko_Elizatea Eusko_Sozialistak Estación_de_Denfert-Rochereau Fermín_Abella_y_Blave Estrategia_dominante Elecciones_autonomicas_de_la_Comunidad_de_Madrid_(2007) Estación_de_Roda_de_Bará Fernán_Nuñez Figueroa_at_Wilshire Estadio_Ernst_Happel Estrella_quimicamente_peculiar Edmundo_Gonzalez_Blanco El_paraiso_recobrado Esmeralda_Gijon_Zapata Elecciones_estatales_de_Coahuila_de_1999 Estación_Zárate_(Mitre) Falla_(valencia) El_Caso Eupatorium_incarum Erigabo Faro_Cabo_Carranza Eucalyptus_salmonophloia Fiebre_causada_por_psicódidos Fadista Fantasía_Betica El_tren_de_las_3_10_(2007) Fausto_Aguilar El_espejo_tiene_dos_caras Factorizacion_de_Cholesky Empalme_(gastronomia) Falibilistico Entrecejo

html map