Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Antonio_Suarez Mokele-mbembé Hirokazu_Kore_Eda Guillermo_Verdejo_Vivas Asociacion_de_Tenis_Profesional Ano_1130 Aparato_digestivo_(Insectos) Mirlo_piconegro Assas_(herault) Gross_out Guillermo_Martínez_Conde Argonia_(Kansas) Gudas Gráfico_simplex Apartahotel Horacio_Salinas Humberto_de_Vargas Athemellus_tryznai Guerra_Italiana_de_1521 Asturias_patria_querida Misión_de_Estabilización_de_las_Naciones_Unidas_en_Haití Moralia Huevos_carlistas Araguana_(Maranhão) Arao_de_Brünnich Habana_(película) Henrik_Abel Monasterio_de_Sant_Sadurní_de_Tavèrnoles Monotípica Haplosphaera Avenidas_Myrtle_y_Wyckoff_(estacion) Andrés_Alcázar_y_Díez_de_Navarrete Griselda_(Bononcini) Guerras_Boshin Ansar_al_Islam Asociación_(Derecho) Antonio_Balmon_Arévalo Guazú_Cua_(Neembucú) Aná Hielos_perpetuos Guerra_Polaco-soviética_en_1919 Arco_Volcanico_de_las_Antillas_Menores Azarquiel Gunnhild_Gormsdottir Arguel Hīná_varga Hypsiboas_raniceps Monticello_d'Alba HMS_Centurion_(1911) Ibadíes Arte_rupestre_de_la_cuenca_mediterranea_de_la_península_Ibérica Mooresville_(Misisipi) Hugo_Erdmann Mostar_Oriental Antoni_Pichot

html map