Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Baluarte_de_Santa_Rosa Catalina_Peláez Cayambe_(canton) Binghamton_University Celebrity_Deathmatch_(videojuego) Castillo_de_bernia Bergeranthus Bocanada Batallas_(Bolivia) Casa_fortificada_de_Benitzaina Cell_Mates Bromus_parviflorus Bân_lâm-gu Berguño BS-X Bañares Año_90 Betula_populifolia_forma_incisifolia Camara_Oscura Britney:_Piece_of_Me Burong_mangga Bolívar_fuerte Catedral_de_Santa_Prisca_de_Taxco CARCE Canton_de_basilea_ciudad Caiga_quien_caiga Calle_Ben_Yehuda Catedral_de_Oslo_(desambiguación) Bohemia_(desambiguacion) Central_térmica_de_Castelnou_Energia Año_673 Brihadāranyaka Carpintero_tenido Cecil_Williams Carles_Ponsí Cantón_de_Olargues Carlos_Armas Año_495 Baldosa_(instrumento) Cepeda_(provincia_de_Santa_Fe) Cason Chaerophyllum_anthriscus Bosea Blackmail_(1929) Belén_(Lempira) Brassy Cabalango Benjumea Cantón_de_Toulouse_2 Bartolome_Esteban_Murillo Canton_Gonzanama Baueraceae CARA_Brazzaville Calderon_(animal) Cap_Haïtien

html map