Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Ramal_Luján_-_Vagués Masahiro_Teraoka Mariya_Shubina Los_Blázquez Micrixalus_thampii Provincia_del_Sur_(Camerún) Premio_Nacional_del_Comic_de_España Gobiodon_quinquestrigatus Memmert Granitites Prerromántica Regiones_de_Colombia Louvières Lubilhac Magnitud_Richter Might_and_Magic Maslamah_Ibn_Ahmad_al_Majriti Marquesado_de_ciria Gran_Compania_Catalana_de_los_Almogavares Ludic_Society Greensboro_(Maryland) Matthias_Reim Ray_sur_Saone Greneville_en-Beauce Reginald_VelJohnson Pūya Marindia Pío_Tamayo Puente_del_Ferrocarril_(Zamora) Luis_de_Camoens Maiz_de_grano_pequeno Lorenzo_Gigli Gokujou_Parodius_Da!_Deluxe_Pack Gran_Premio_Nürburgring_Superleague_Formula_2008 Líneas Microrregion_de_Santos Puente_del_mar_rojo Rafael_Mas_Hernández Microrregión_de_Serra_de_São_Miguel Primera_División_de_Espana_1969_70 Raúl_Díaz-Argüelles Manville_(Nueva_Jersey) Lodore Martín_de_Urzúa Publio_Licinio_Craso_(consul_171_a.C.) Premio_Nacional_de_Literatura_en_la_modalidad_de_Ensayo Marketing_de_medios_sociales Mano_Menezes Lotaceae María_Teresa_I_de_Hungría Pseudolithoxus_tigris Lychnis_suecica ReStructuredText Los_Expedientes_Secretos_X Maisie_Smith

html map