Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Localidad_de_Antonio_Nariño Ramon_Castro_(desambiguacion) Primera_División_de_Espana_1968_69 Redundancia_(ecosistemas) Luis_Roberto_Magalhaes Rectorado_de_la_Universidad_de_Carabobo Manuel_María_Chaves Mandibulata Lourdes_cirlot_valenzuela Goliath_Awaits Miguel_Ángel_Quintanilla Lusiel_Ramos Greatest_Hits_I Gobierno_de_Cucuta Mangalore MausiSebess Lunik_9 Punta_Arenas_(Puerto_Rico) Primera_División_de_Espana_1968_69 Provincia_de_Mulay_Yacub Mariolatria Prerau Gran_Vía_Don_Diego_López_de_Haro Grandes_de_España_actuales. Poveda_(Avila) Luis_Gabriel_Castro Matrimonio_en_la_Iglesia_católica Los_Angeles_(ciudad) Melvin_Rodriguez Ramon_de_la_Fuente Matamos_a_yamamoto Miguel_Rostaing M-527 Línea_L5_(EMT_Madrid) Rebecca_Atkinson Procanico_dell'isola_d'Elba Mendizabal Mikhail_Tomsky March_of_the_Pigs Gran_Premio_de_Canadá_de_2012 God_Says_No Regularización_de_Tikhonov Mabel Gregorio_Martínez_Sacristan Rehrucken_Baden_Baden Quiebras_de_la_Monarquía_Hispánica Mesa_de_mezclas Mercado_Central_(desambiguacion) Greg_Wise Mans_Zelmerlöw Preindoeuropea Materia_interestelar Redundant_Array_of_Inexpensive_Disks Principado_de_Mirandola Melica_simulans

html map