Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Kris_holden-ried Juan_San_Martín_Ortiz_de_Zarate Larry K'an_Hok'_Chitam_II Liquidambar_barbata Lawrence_Norfolk La_Magdelaine_sur-Tarn Isla_de_Lolland Jack_(conector) La_Jarrie Joan_Albert_Amargós Jemeppe_sur_Sambre Lineas_Extremeñas_de_Autobuses,_S_A Juan_de_Dios_Cosgaya Lempira_Candelaria Jarceria Julián_Simón Isla_Changzhou Inés_de_Suárez_(Metro_de_Santiago) Leucopternis_melanops Juan_Cebrián_Pedro Jisr_al-Shugur Julian_A._Cámara Kowalewskia J_B_A_P_M_de_Lamarck La_Sagrada_Familia_(Goya) Leonard_Kleinrock Juan_Roberto_Zavala_Trevino Julian_Irízar Laferte_sur_Amance Lavr_Gueorguievich_Kornilov Iturup Jefferson_Keane Kolbeinn_Sigþórsson Ksatriya Jardín_Botánico_Alpino_San_Marco Jota_(baile) Jorge_Ibarguengoitia_Antillón Joaquin_Beltran Kanato_de_Zungaria Linfoma_de_células_de_manto Jugador_contra_entorno Labrujó Lieja-Bastoña-Lieja_2009 Lima_Metropolitana Kioto,_Kioto Isla_del_Medio_(Malvinas) Juan_Jose_Burgos La_Anunciación_(Caravaggio) JJ.OO_de_la_Juventud Jose_Marti Isla_de_bennett Joseph_Fouche Lava_(grupo) La_Proiseliere_et-Langle

html map