Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ligue_1_1937/38 LNB_Pro_A Laguna_de_la_media_luna Ipv6 Jacques_Prévert Juan_y_Medio Kwaito Jueves_(película) Jaume_Alegret_i_Vidal James_O'Shea Les_Essarts_les_Sézanne Intestino Juan_Torres_Piñón Juegos_de_la_montaña Joanpere_Massana Kimba_el_leon_blanco Jardín_Botánico_de_Dresden Libra_de_Jersey Interacción_lógica Leaburu-Charama Isoetes_durieui Les_Accords_de_Bella Jim_Botón José_Romero_y_Fernández_de_Landa Kalmukia José_María_Pérez_Gonzalez Les_Bordes_(Yonne) Karel_Roden Izquierda_comunista Juan_Obach_González Liga_Ushuaiense_de_Fútbol Irene_Worth Issa La_Rochegiron Isopropilmetilcetona Jesús_Arellano_(Filósofo) Janato_de_mongolia La_feria_de_san_bartolomé La_busca_de_Averroes Jose_Miguel_Ávila_Jalvo Leon_IV_(Papa) Kim_Jong-Un José_Antonio_Momene Jose_Luis_L._Aranguren Ischium Konstantín_Dmítrievich_Balmont Ley_de_Drogas_y_Estupefacientes Jey_Uso Juventud_Socialista_(Espana) Licenciatura_en_enología Isabel_de_Braganza_(1514-1576) Komchen Las_Naves_(canton) Jorge_Castañeda_Gutman Instituto_Homeopatico_y_Hospital_de_San_Jose

html map