Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Janey_Sevilla_Callander Intecplan Las_águilas_azules Juan_Malpartida Jesus_Bracamontes La_Unión_(Malaga) Las_Talas_(La_Rioja) J_Org_Chem. Liga_Mayor_de_Futbol_de_San_Jose Jubileo_de_oro_de_la_reina_Isabel_II_del_Reino_Unido John_Talen Kujo_Yoritsune Litopenaeus_occidentalis Inversion_(Geometría) Jorge_Díaz_Gutiérrez Jesús_Ortega_Perez Joaquin_Saldaña_López Jacamar_coroniazul Javier_De_Pedro Kevin_Kline Kiruna Lilium_aurantiacum Isla_de_Miquelón Juan_de_Dios_Correa_de_Saa_y_Martínez Jose_Benito_Azcuenaga Jardín_Botánico_de_Leiden Isabel_de_Baviera-Ingolstadt Instituto_de_Investigaciones_Agropecuarias_de_Chile Itacaja Jose_Joaquin_Rojas Jose_de_Posada_Herrera Joaquín_Diego_Casasús Jose_María_Echevarría_Ayestarán Jamario_Raman_Moon La_Túpac_Amaru Karl_Ludwig_Harding Legión_al_Mérito Julian_Hodgson La_Finca_de_Hoy Lahm_bi'ajīn Linea_La_Llotja_-_Servei_Especial_(Interurbanos_Lérida) Ligue_1_2008/09 José_Lucas_Picó Linea_4_(Metro_de_París) Lista_de_Personajes_Principales:_Monster_Allergy La_Fresneda_de_la_Jara Jason_Brooks Jesus_Liebt_Mich Las_Candelas José_Antonio_Gregorio_de_Otálora Las_Benevolas José_González_Beytia Jose_Antonio_Lezcano_y_Ortega Leonardo_Bittencourt Lee_mis_labios

html map