Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Ciliandro Club_Nuevo_Impulso Agrostis_blasdalei Air_One_Nine Verbascum_orchideum Yunnanozoon_lividum Concepción_Yaguarete_Corá Chris_Cornell Van_der_Meer Aerounion_Aerotransporte_de_Carga_Union Voto_Colombino Alcatel_One_Touch_980 Conjunto_histórico-artístico_de_Cuéllar Charcón Adrián_Gorelik Claudio_Maldonado Aldorta Chemical_wedding Condado_de_Lincoln_(Virginia_Occidental) Colderrisco_de_Güimar Yinon_Yahel Vena_porta Agua_blanda W_J_de_Wilde WP:VAN Valde_Ucieza_(Palencia) Chochoł Adenostyles_petasites_subsp._petasites Watoosh! Voinsles Viperinae Condado_de_Webb_(Texas) Conjunto_escultórico_de_Cerrillo_Blanco Christian_Rahn Aeropuerto_Nacional_Ezequiel_Zamora Valparaíso_(municipio,_Mexico) Vanguardia_(arte) Academia_salvadorena Ciclo_de_avatares Ventriculo_lateral Consonante_labiovelar Comitê_da_Bacia_Hidrográfica_do_Rio_Sao_Francisco Chlamydera_maculata Condado_del_Maule Aeropuerto_Los_Garzones WAC Cierva_C.1 Volcan_Rano_Raraku Colision_de_satelites_de_2009 Chatenay-Malabry Vaillantella_maassi VosTV Chrysolina_colasi Aguimes_(Las_Palmas) Zonnestraal

html map