Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Bizz_Nizz Casa_Manila Cajander Camille_Pissarro Campanula_lusitanica_var_cymoso-spicata Catedral_Basílica_Nuestra_Señora_de_La_Paz Cancer_de_vagina Besullo Bonnac_la_Côte Años_660_adC Blepharidium_guatemalense Bonifacio_Garcia_Maldonado Borgoña_española Bolon_(desambiguacion) Castañeiras Brousseval Bandera_de_Francia Cayo_Sulpicio_Petico Bodegas_Málaga_Virgen Carlo_Cassola ChA Branca-ursina_alemana Bert_Holldobler Casi_un_extrano Big_Time_Awards_Show Benigno_Quezada_Naranjo Banco_Hispano_Colonial Campeonato_Mundial_de_Tiro_de_1958 Carlos_Martinez_Minguez Casa_de_Cervantes_(Valladolid) Caseros_(desambiguación) Baneberry_(Tennessee) Campeonato_Europeo_de_Badminton_de_1998 Borbon_parma Cantón_de_Saint_Maixent-l'Ecole-1 Benavides_(apellido) Bergneustadt Bonner CDMI Campeonato_Sudamericano_Masculino_de_Voleibol_de_1961 Botja_blanca Castrillo_de_Onielo_(Palencia) BBC_2 Carolinas_Bajas Belton_(Texas) Castril Benito_Floro Biryukovo Carlo_Abate Cambronne-les-Ribécourt Banco_Anglosudamericano Caracal_(género) BI-RADS Blown_Away_(álbum) Caillou

html map