Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Alfonso_Correa Dhupguri Copa_de_la_UEFA_1990-91 Allegro_en_do_mayor_(Mozart) Copa_CAF_2002 Edgar_Romaní Alfalfa_silvestre Die_Taube David_Gill Copa_Ciudades_Universitarias Doctrina_samkhia Dactylorrhiza Dragados_y_Construcciones Alfabeto_europeo_de_Voynich Alexis_Bravo Cárabo_gavilán Almodovar_del_Pinar Cotyledon_punctata Cuatro_reinas Distrito_de_Llocllapampa Diego_el_Cigala Dinastia_XXXI_de_Egipto Alphonse_Nzoungou Copa_Libertadores_2013 Alejandro_Fernández_Feo-Tinoco Alojz_Sokol Distrito_escolar_unificado_de_coronado Dundaga Dólar_neozelandés Algo_en_comun Distrito_de_santa_ana_de_tusi EcoTrend Digito_de_verificación Alenia_C-27J_Spartan Alfred_Marie Drosera_finlaysoniana Alejandro_Otero_(desambiguación) Allium_inodorum Democracia_Social_Cristiana David_O'List Cosmos_880 Curvatura_media Alejandro_de_los_Países_Bajos_(1818-1848) Amon_Duul_II Células_cromafines Alfileres_de_Novia Denís_Garmash David_García_Dapena Cristal_fotónico Ebroregión Crestas_papilares Aleksandr_Porfírievich_Borodín Diasia_graminifolia Cupro-níquel Copa_de_Campeones_de_la_Concacaf_1984

html map