Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Huecco Guerra_de_Jonia Mortadelo_y_Filemon_El_elixir_de_la_vida Aquilegia_pyrenaica_subsp_pyrenaica Anna_Saeki Avenida_Revolución_(Tijuana) Harrison_Scott_Brown Grupo_Anonymous Much_Music Anthyllis_webbiana_f._hirsuta Archibald_Campbell_V_conde_de_Argyll Arcizans-Avant Mirni_(Staromínskaya,_Krasnodar) Mordellistena_nigriceps Aulacoderus_buffalo Arboreto_de_Gaston_Allard Guerra_Ruso_Turca_de_1735_1739 Heteras Guadalupiense HD_129557 Av_Luis_Alberto_de_Herrera Atlantic_City Gustavo Historia_de_la_Sismologia Haraella_retrocalla Helanico_de_Lesbos Halva Guadalajara_México Grupo_Galo_Romance Angeles_arcabuceros Montousse Humaita_(Ñeembucu) Anos_1890 Monarcómanos Monachus_schauinslandi Morelos_Sur Asociacion_Española_Contra_el_Cancer Guacari_(Valle_del_Cauca) Mortadelo_y_Filemon_La_Vuelta Asarim Antonio_Catalán_Diaz Anémone_de_Caen Historia_del_Barcelona_Sporting_Club I'm_Enterprise Anosmia Grutas_Vaticanas Montseny_(Barcelona) Antonio_Gutierrez_de_León_y_Martínez_(escultor) Hifikepunye_Lucas_Pohamba Moric_Esterhazy Argazon Gruesa Asociacion_Internacional_de_Agua_de_Minas Arturo_Gómez_Mancilla Historia_del_Celta_de_Vigo

html map