Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Denominacion_de_origen Daniel_Bertoni Diego_Arias Alfred_Moquin-Tandon Distrito_de_Cuxhaven Det_regnar_pa_var_karlek Disco_de_oro_de_las_voyager Cosmochilus_cardinalis Documento_Único_de_Identidad Disfunción_eréctil Altnau Amaro_(santo_francés) Converxencia_Nacionalista_Galega Cronologia_de_la_Microbiología Dauphine_Libere_2011 Dactylispa_fumida Amaya_Drive_(estación_del_tranvía_de_San_Diego) Cócteles_de_frutos_secos Ametrina Democracia_3_Millones Alfonso_Muga Deslave Alicante_Costa_Blanca Curry_verde Alfred_Rehder Amor_libre_(álbum) Distrito_de_Vilca Eclipta Dientes_y_garras Discografía_de_B._B._King Donaueschingen Couva-Tabaquite-Talparo Cormac_McLaggen De_todas_maneras_rosas Crocs Alejandría_de_Margiana Conventuales All_India_Forward_Bloc Costo,_seguro_y_flete Aleuroplatus_hiezi División_territorial_de_Rusia Cuevas_Moqua Amgen Alejandro_Rodríguez_Medina Diocesis_de_Puerto_Iguazú Diastole_(desambiguacion) Dagna_O._Constenla Domínguez_(desambiguación) Aly_&_AJ:_Sister_Act Descendimiento_Borghese Cyril_Julian Amores_de_vampiros Corte_Suprema_de_Justicia_(Argentina) Dan_Gadzuric Del_Potro-Federer_en_los_JJOO_de_Londres_2012

html map