Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cliodinámica Zoar_(Wisconsin) Venta_Micena Ahku'l_Mo'_Naahb'_I Zingis_radiolata Cobitis_splendens Coco_Avant_Chanel Verruga_cutánea Vishistâdwaita Vela_fotonica Wavin'_flag Vibrante_alveolar_simple Charles_de_Gaulle_(R_91) Vilademuls_(Gerona) Comunidad_de_Africa_Oriental Cofradia_Espacial Codariocalyx Waywash Albert_Frederik Circulo_Tradicionalista Clasificación_Estadística_de_Enfermedades_10 Conjunto_Historico_Artístico_de_Tazones When_You_Dance_I_Can_Really_Love William_Baker Vladímir_Yaroslávich Acrobata Concepto_de_Geografía_Política Vero_(gladiador) Achyranthes_reineckii Albornos_y_Ortigosa Ciencia_y_tecnica_en_el_Siglo_de_Oro_español William_Penn_University Constitución_Politica_del_Estado_de_Yucatan Clasificación_periódica Codigo_ATC_N06 Zarapote Akkar Chateauneuf-sur-Isere Abel_Salinas_Izaguirre Circuito_de_Papez Christmas_(album) Alcausín Clubiónidos Zanthoxylum_avicennae_var._touranense Cinnamomum_cinnamomum Ciechanow_(condado) Vuk Agialida_nigra Condado_de_San_Carrlos CloudSat Xxviii_distrito_electoral_federal_del_distrito_federal Chusé_Inazio_Nabarro Ciudad_fortificada_de_Carcasona Aeropuerto_de_Basilea-Mulhouse-Friburgo Conferencia_de_Donantes

html map