Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mozo_Danza Hryhorii_Alchevsky Montreuil_sous-Bois Mudar Hormiguero_calvo Monasterio_de_Santa_María_Peribleptos Atefah_Sahaaleh Archaezoa Ibn_al_Awwan Aurelio_Menendez_y_Menéndez Hogansville_(Georgia) Grouplove Halo_(ciudad) Artanthe_elengata Anos_230 Morane_Saulnier_M_S.406 Appeville_Annebault Asclepio_21-29 Antonio_Gonzalez_Calderon Guy_Manuel_de_Homem_Christo Anneslia_purpurea Huaymil Gyas_humilis Hortus_Europae_Americanus Hora_de_Vladivostok Monte_Canlaón Hermanas_de_Caridad_de_la_Inmaculada_Concepción_de_Ivrea Monomma_gracileirroratum Apophylia_medvedevi Monocephalium Mocaorà Aníbal_(Personaje_de_Pokemon) Hierba_de_la_esquinancia Aventuras_AD Antonio_Román Antonia_Tarragó Asociación_Paleontológica_Argentina Historia_de_la_Real_Sociedad_de_Fútbol HMS_Glorious_(77) Góspel Grupo_popular_en_el_Parlamento_Europeo Höpker HD_124224 Haplochromis_ushindi Municipalidad_de_Aluksne Arabis_nova Gustavo_Alvarez_Gardeazabal Appellation_d'Origine_Controlée Hipótesis_del_Genio_maligno Arce_del_rio Aronia_chamaemespilus Asterix_el_Galo:_Astérix_en_Bretaña Monasterio_de_San_Pedro_Regalado_(La_Aguilera) Asociación_Colombiana_de_Locutores_y_Comunicadores Grossularia_vulgaris

html map