Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Psittacanthus_subgen._Aetanthus Mewlana_Rumi Pyrrhalta_jeanvoinei Región_del_Alentejo Raphanus_eruca Lúcia_Miguel_Pereira Matsya_Rajya Raúl_Araiza_Herrera Mexipedium Mariano_Bolognesi Principes_de_Espana_(Tranvía_de_Tenerife) Mazār_e_sarīf Margarita_de_Grecia_y_Dinamarca María_Esther_Díaz Maria_Cristina_de_Borbon_y_Battenberg M3u Marta_luisa_de_noruega Ramón_Danzós Provincia_Federativa_Unida_de_Buenos_Aires Make_Yourself Lucas_Caballero_Barrera Región_vitícola_del_Valle_Central Programas_basados_en_reglas Malvasia_rosada Maro_granadino_ancho Rafidiopteros Puddle_of_mud Pronunciamientos_militares Rachel_Roxx Mel_Renfro Luis_Páez Grandes_templos_vivientes_Chola Masonería_en_Hispanoamérica Marc_Wilmots Mario_Enrique_del_Toro Provincia_de_Ratanak_Kiri Mialet Raiz_cuadrada_de_3 Lomatium Meister_Francke Praecipua Puerto_de_Roncesvalles Maria_Lucia_Fernandez Llave_stillson Manta_de_emergencia Pseudozonitis_arizonica Mantequeria Loket Lolo_Fernández Mario_(santo) Presidente_de_Kazajistán Macrogalidia Prudencia_Griffel María_Fiodorovna_Románova Quercus_catesbaei

html map