Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ivy_League Joaquín_José_Morón_Hidalgo Inti-Illimani_(R)_o_"Nuevo" Liga_de_Fútbol_de_la_Isla_de_Man Judeolatín Jamon_en_Espana Juan_José_Fernández_Blanco Katharine_Graham Liga_Mundial_de_Hockey_sobre_césped Instituto_Nacional_de_Estadistica_de_Bolivia Japonitata_confragosa Isla_Apipé Leviatan_(libro) Jardin_Botanico_de_Quarryhill José_Botella_Llusia Instituto_de_Estudios_Historico_Maritimos_del_Peru Itogon,_Benguet Jénova La_casa_con_un_reloj_en_sus_paredes Lenguas_del_río_Cross_central Les_Authieux_sur-Calonne Lamina_epiescleral Linton_Johnson Jaxartes Leptodactylus_myersi Islandes_(etnia) Joshua_Pascoe Ita_Rina Isla_de_montehano Ley_Organica_15_1999,_de_13_de_diciembre_de_1999,_de_Protección_de_Datos_de_Carácter_Personal Juan_Sebastian_Bollain Jaume_Pagès_i_Fita Jambosa Julia_Migenes Iñaki_Saez Kronos_Total_Citroën_World_Rally_Team L._S._B. Katsina_Spotlights_F._C. Jardin_Botánico_‘Ene’io Keith_Jones Kegare Jose_Maria_Alvira Kur-Yuq Juan_Martin_Ocana Juha_Hakola Lista_de_localidades_de_Huesca Juan_Villar_Prado Kim_Jong-jik Juncal_(TV) Jardin_Botánico_Alpino_Flore-Alpe Juan_Cayasso José_Ignacio_Fernández_Iglesias Liga_de_Gales José_María_Arizmendi Kennedy_Space_Center

html map