Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Puntas_del_Gualeguaychu Raión_de_Oleksandrivka Provincia_de_Panyab_(Pakistan) Llanos_de_chiquitos Lászlo_Lovász RBBP7 Micrastur_ruficollis Puerta_Negra Mate MUSAC Maliattha Maria_Elena_Swett_Urquieta Gran_Hermano_España MNS Manuel_Rocha Martin_Short Pseudophryne_douglasi Quebrada_(San_Lorenzo) Miguel-Anxo_Murado_López Pseudacris_triseriata_maculata Luis_Geronimo_Abreu Mezquita_Putra Gotoku_Sakai Maria_(hermana_de_Moises) Melquíades Quercus_laurina Metabriggsia Rebote_de_valvula Miguel_Riesco_y_Puente Ras_Nouadhibou Prudens_van_Duyse Puente_del_Arzobispo MAMP Merrittia_benguetensis Radio_Sol_FM Provincia_Socialista_Autonoma_de_Vojvodina Psicologia_del_si_mismo Púrusa Michael_Smith_(químico) Manitou_Springs Marquesado_de_Villabrágima MC_Oran Gran_Premio_de_Hungria_de_1989 Masdevallia_rodrigueziana Pseudocleobis_Peruviana Presidente_de_la_Generalidad_de_Cataluña Ramal_Rucapequén_-_Concepción Michel_Gondry Mesomys_occultus Radionica:_99.1 Procurador_en_cortes Lola_Erase_una_vez_(álbum) Pusa_sibirica Provincia_de_Naryn Matias_Fritzler

html map