Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Digimon_4 Dender Cosas_que_hacer_en_Denver_cuando_estas_muerto Almirantesa Círculo_Petrashevsky Cyperus_junceus Alonso_de_Ávila Dadra_y_nagar_haveli Deeper_underground David_Gutiérrez_Palacios Alicia_en_el_país_de_las_maravillas_(película_de_1999) Amilcare_Fantoli Algodon_de_azucar Distrito_de_Salas_(Lambayeque) Culantrillo_blanco_mayor Dedo_indice Cremnophyton_lanfrancoi Ana_María_Cores Duo_petrof Cultura_chilena Distrito_Escolar_Independiente_de_Houston Distrito_Federal_del_Volga Departamento_San_Javier_(Misiones) Distrito_de_Sarria_Sant_Gervasi Alt_Millars Dacentrurinae Distrito_de_ancenis Amphicyonidae Cuadruplete Cres_(MC) Alice_Acres_(Texas) Alicante_(circunscripción_electoral) Dragoslav_Šekularac Critérium_du_Québec American_College_of_Cardiology Cronologia_de_la_colonizacion_de_América_del_Norte_(1700-1759) Dispositivo_de_expansión Cornetin Disturbios_de_Birmingham_de_1791 Criseis Distrito_de_Chocos Dos_tipos_de_cuidado DB_3T Dixon_(Illinois) Diabrotica_fowleri Dominguinhos Cuenca_hidrográfica_del_Ebro East_Hartford_(Connecticut) Alex_O'Brien Coya_(Chile) Cruzilles_lès_Mépillat Distrito_de_Nuevo_Imperial Algans ENP Delay

html map