Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Phygelius Náufrago_(Siddhartha_álbum) Pastora_Maria_Pavón_Cruz Partido_Comunista_Italiano Plachynda Nebivolol Padres_de_las_naciones Mónica_Godoy My_Love_(canción_de_Westlife) Pico_lezna_pico_fino Pan_azimo Obsesion_(album_de_Daniela_Castillo) Partículas_alfa New_Frankley_in_Birmingham Paula_Darlán Postapocalíptico Nacht. Peugeot_106 Piloto_(aviacion) Nobleza_y_realeza_en_el_Reino_de_Hungria Naqsh-e_Rustam Petrus_Severinus Posho Musikalisches_Opfer Peten_Futbol_Club Postmodernistas Ontinyent_Club_de_Futbol Pipa_Higuaín Planchado_de_pechos Pop'n_music Nymphaea_lotus_var_pubescens Pedra_Preta_(Mato_Grosso) Nucleofilo Pobre_Rico Ojo_con_la_Pared NeoRAGEx Mónica_Azón_Canalda Piberío Nieves_Herrero Nagasaki París-Roubaix_1979 Pedro_Suárez-Vertiz Oración_por_la_Paz Oblast_de_Járkov Pithecellobium_vaillantii NERIT Oberdiessbach Policiaca Pintura_Gotica_de_España Neolamprologus_olivaceous New_York_City_Department_of_City_Planning Poleis Poa_bourgeaei Neuville_lès-Lœuilly Pomaluengo_(Cantabria)

html map