Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hurleyville Guardamonte_(Entre_Ríos) Mixteca Avenida_Circunvalar Mimosa_canescens Andrea_Blanqué Archivos_binarios Arthur_Anselm_Pearson Idioma_pancararú HHV_7 Autovía_del_Noroeste Arena_(color) Mohammed_Al-Fatil Haedo_(Burgos) Armand_David Historia_de_Kálimnos Avenidas_Bedford–Nostrand_(linea_Crosstown) Moria_Casán Avenida_alvear Ancistrochilus_hirsutissimus Mondello_Park HD_6434 Heleieth_Saffioti Motorola_N90 Arthur_Budgett Anás Atlantica_Online Antibiotico_betalactamico Helianthemum_masguindalii IW_Velorum Anthony_Ujah Anthony_J._Legget Idioma_hawaiano I'm_The_One Honorio_de_Autun Hierba_mora_mayor Autorite_de_developpement_integre_de_la_région_du_Liptako_Gourma Modelo_medico Modelos_de_innovacion Henry_Fayol Mortadelo_y_Filemon_-_Moscú_80 Arthur_Meighen Authieux_ratieville Ministerios_de_la_Argentina August_dvorak Ice_stock_sport HB_Montpellier Apogon_lachneri Huétor-Santillán Mohandas_Karamchand_Gandhi Motatán_(Venezuela) Hipnopedia Mosca_tsetse Harald_Vikarsson Heteos

html map