Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Escuela_Militar_de_Aviación Favila_de_asturias Folículo_De_Graaf Efrain_Cruz_Acuna Festival_del_mar_(Santander) Federacion_Agricola_de_Castilla_La_Vieja Ejercito_de_Tierra_de_la_República_Polaca El_árbol_que_da Eupatorium_variifolium Francisco_Leyría Formato_de_compresion_AFA Estacion_de_Granollers_Centre Etnia_bajtiari Espejo_(embarcación) Espolon_óseo Francia_Libre_o_Francia_Combatiente Estipouy Felipe_I_de_Parma Ekadashí Exterminacion_de_gorriones_en_China Fisiologia_y_Ecología_Sensorial_en_Triatominae Emilio_González_(politico) Eira_(distrito) Escala_Baumé Forsteria Flo-Rida Francisco_"Morochito"_Rodriguez Eliseo_Mendoza_Berrueto El_Cuartón_(Tarifa) Estefania_López Estacion_KM_34,5 Estacion_de_Alhama_de_Aragon Epidemiologia_clínica Ernie_Reyes_Sr. Estación_Libertador_General_San_Martín_(Mendoza) El_tesoro_(desambiguación) El_fin_de_los_Mundos Estadio_Dinamo_(Bucarest) Enriquecido Fallo_de_la_Corte_de_La_Haya_en_2014_sobre_la_controversia_de_delimitación_marítima_entre_Chile_y_Perú Estación_de_Cervera Elías_Enoc_Vásquez Elektra_(Strauss) El_Viso_(Cordoba) Examen_de_nacionalización Eurovisión_2000 Ejército_Árabe_Sirio Embajada_de_Argentina_en_Moscú Escuela_de_Santo_Tomás_(Leipzig) El_Tren_de_los_Momentos Flooded Enrique_Corona_Morfín Equion Formato_de_documento_portatil Exhibicion_Aeroespacial_Internacional_de_Berlin

html map