Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Carbeno CEDILI Baliracq_Maumusson Chamelaucium Batchtown_(Illinois) Carl_E_Wieman Barrresantos Año_760 Canal_Martinez Barracas_(buenos_aires) Bird_1 Baloncesto_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Munich_1972 Carlos_de_Francia_(1686_1714) Capitan_novolin CGT_Azul_y_Blanco Cabal_(desambiguación) Benjamín_Wilkes Callispa_bicoloripes Chambon-le-Chateau Bossanova Cantón_de_Fontainebleau Cerros_de_Valparaiso Canton_de_Neufchâtel-sur-Aisne Base_fuerte Boeing_KC-97 Beto_Satragni CV-149 Berebér Calle_231_(IRT_Broadway–Línea_de_la_7ma_Avenida) Canciones_de_the_beatles Briosne_les_Sables Binh_dinh Bavaria_(Cerveza) Bŕhas-páti Big_Jim_Colosimo Bord_na_Gàidhlig Berimbao Brighton_Sheffield Botany_of_the_Voyage_of_H.M.S._Herald Central_térmica_de_Vandellós Caja_Provincial_de_Ahorros_de_Jaén Capitulos_de_To_Love_Ru Azoospermia Blaster Brihad_Aranyaka_Upanishad CH-147_Chinook Catedral_de_San_Jorge_de_Novi_Sad Canonigos_de_flor_rosa Barcelona_Open_Banco_Sabadell Catalina_Pelaez_Casasfranco Bandera_de_Huesca Casa_de_las_Aldabas Caso_Cerrado_(programa_de_televisión) Carmen_Dolores_Martín_Berenguer Cerro_La_Virgen_(Concepción)

html map