Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
Miłóśnicy makaronów...ajstarszy makaron znaleziono w Chinach, mial cztery tysiace lat i 20 cali dlugosci. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Zóltej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Wedlug legendy do Europy sprowadzil go znany wenecki podróznik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem juz tysiac lat wczesniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomnial o tego typu potrawie[potrzebne zródlo], natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentowal istnienie suszonego makaronu (takiego, jak wspólczesny) w poludniowych Wloszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.![]() Podstawowym surowcem do produkcji makaronu jest kaszka makaronowa (semolina) lub maka makaronowa, której sklad rózni sie od skladu maki stosowanej do produkcji pieczywa (m.in. zawiera ona wiecej glutenu). Zarówno maka do produkcji makaronów jak i semolina sa otrzymywane z pszenicy twardej. Dobra make makaronowa mozna równiez uzyskac z odpowiednio dobranych mieszanek pszenicy zwyczajnej [1]. Kolejnym waznym surowcem jest woda. Powinna ona spelniac wymagania wody przeznaczonej do picia. Jej dodatek jest o okolo 50% mniejszy niz w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba. W zaleznosci od sposobu wytwarzania ciasta, woda stosowana do wyrobu makaronu powinna miec odpowiednia temperature. Gdy produkuje sie makaron z maki innej niz pochodzaca z pszenicy twardej lub tez w celu wzbogacenia produktu, stosuje sie dodatek jaj. Innymi skladnikami dodawanymi do makaronów moga byc miedzy innymi barwniki (np. karotenoidy, sok ze szpinaku). Ciasto makaronowe uzyskuje sie przez zmieszanie opisanych wczesniej surowców. Do jego wytworzenia nie stosuje sie srodka spulchniajacego. Ze wzgledu na stosunkowo niewielki dodatek wody, sporzadzenie ciasta wymaga ugniatania z duza sila. Formowanie makaronu odbywa sie na zasadzie tloczenia pod cisnieniem, krajania lub tez wyciskania. Makaronom nadaje sie róznorodne ksztalty. Spotykane sa m.in. wstazki, rurki, muszelki, swiderki, nitki, kokardki, a takze okolicznosciowe ksztalty zwiazane ze swietami. Po uformowaniu makaron poddaje sie suszeniu. Suszenie makaronu przebiega w trzech etapach: ![]() Makaron jest pólproduktem, co oznacza, ze przed spozyciem nalezy go odpowiednio przyrzadzic (wyjatek stanowia makrony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwa makaronów chinskich, które mozna spozywac bez wczesniejszej obróbki termicznej). Makaron, w zaleznosci od formy, gotuje sie od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi byc al dente, czyli stawiac zebom lekki opór podczas zucia i nie rozplywac sie od razu w ustach. Ze wzgledu na duza zawartosc skrobi oraz powszechne spozycie makarony, podobnie jak inne produkty zbozowe, sa glównym zródlem weglowodanów w diecie[2]. Makaron stanowi zarówno podstawe niektórych dan lub bywa dodatkiem do zup. Moze byc podawany z sosami, serem zóltym, bialym, takze na slodko. Makaron (wl. pasta) jest jednym z podstawowych dan kuchni wloskiej. GJ_838 Imperio_ruso Trío_para_piano_n_º_1_(Brahms) U_R_S_S Iglesia_de_Nuestra_Señora_de_los_Angeles_(Bechi) Fruncia Rochel Iluminacion_eléctrica Universidad_Complutense_(histórica) Munster Ruta_Provincial_3_(La_Pampa) Uncia_uncia Municipio_de_Pilot_Mound_(Dakota_del_Norte) Ruta_Nacional_252 Ingeniero_Giagnoni Tribulocarpus Renata_de_francia Román_Ramos Industria_energética Rio_Cooper Municipio_de_Sun_City_(condado_de_Barber,_Kansas) Umaglesi_Liga US_R&B/Hip-Hop Undertow_(álbum) Universidad_de_Roskilde Municipio_Sucre Río_Riánsares Inocencio_Bertolí_Izquierdo Gat Religión_en_la_India Municipio_de_Laenna_(condado_de_Logan,_Illinois) Reserva_natural_urbana_Parque_del_Este Indicadores_pH Rhinosimus_darutyi Universidad_de_Brigham_Young Fricativa_retrofleja_sonora Galvanoplastia Gamesa,_S.A. Roberto_Bochi Municipios_de_Michigan V_Australia Ribeirão_(Vila_Nova_de_Famalicão) Tremor_(Volcanico) TuS_Nettelstedt-Lubbecke Rentonium_chilense S'Illot_d'En_Rencli Futbol_Club_Pinar_del_Río Reserva_de_Producción_Faunística_Cuyabeno Rocks_(album) Trineo Rochus_von_Liliencron Republica_Soviética_Bavara Gastón_VII_de_Bearne Furfur University_of_Maryland |
html map |